Minne videotykki sijoitetaan ravintolassa ?

Videotykki kiinnitetään ravintolassa yleensä lisävarusteisella telineellä kattoon, kiinnitysputkesta voidaan tehdä halutun pituinen. Asennusetäisyys on laitekohtainen, ja tulee selvittää etukäteen. Tarkempia etäisyys- ym. tietoja löytyy laajemmalta sivultamme FAQ kotiteatteri.


Minkälainen valkokangas ravintolaan ?

Valkokangas likaantuu toisinaan ravintolakäytössä, ja sen (tyydyttävä) puhdistus on vaikeaa. Suosittelemme itse teettämäämme rullautuvaa kangasta, jonka vaihtaminen on edullista. Katso oikea valkokangas suurelta sivultamme, tuhansia valkokankaita, 100 kuvaa!.
Tarjoamme myös teetettyä, kohtuuhintaista moottorikangasta (pinnoite vaihdettavissa), jonka käyttökytkin voidaan viedä esim. baaritiskin taakse.
Saatavilla on myös edullinen irtovalkokangas 2 ja 2,4 m korkuisena metritavarana.

Uusien projektorien valoteho on paljon vanhoja CRT-projektoreita parempi, joten valkokankaan (16:9-kuvasuhde) koko voi myös olla aiempaa suurempi, ja kuva näkyy entistä valoisammassa tilassa. Valoisassa tilassa harmaa valkokangas parantaa kuvanlaatua.


Kestääkö videotykki ravintolakäytössä ? Puhdistus ?

Tavalliset toimisto- ja kotiteatterikannettavat jäävät toisinaan lyhytikäisiksi jatkuvassa ravintolakäytössä; 3-putkiset (CRT-)projektorit taas kestivät TV:n tapaan pitkäänkin, mutta näitä ei valitettavasti ole enää saatavilla.
Varsinaiset jatkuvaan käyttöön tarkoitetut projektorit ovat keskivertoprojektoreita kalliimpia, nämä ovat oikea valinta esim. valvomoon.

Mikäli projektoria ei käytetä jatkuvasti, tavalliset kotiprojektorit toimivat usein varsin hyvin, mikäli tila on hämärä. DLP-eli mikropeiliprojektorit soveltuvat yleensä jatkuvaan käyttöön LCD-projektoreita paremmin. Esim. Optoma HD26 on edullinen projektori ravintolaan, malli tuottaa 3200 ANSI lumenin valotehion; DLP-mallina projektorin kuvapaneelit ovat myös pitkäikäiset.
Suurempaa kirkkautta tarvittaessa esim. Optoma EH300 on edullinen laite, 3500 ANSI lumenia, Full HD-tarkkuus, 1.576 € sis. alv.
Casion XJ-A-sarjassa ei ole vaihdettavia lamppuja, eli käyttökulut ovat poikkeuksellisen edulliset; alkaen 1.103 € sis. alv.
Kaikki videotykit tulee aika ajoin puhdistuttaa huollossa, varsinkin monissa LCD-malleissa on myös ilmansuodatin.


Miten TV-kuva ravintolassa kankaalle ?

Projektoreissa ei yleensä ole TV-viritintä, joten projektorin lisäksi tarvitaan virittimeksi digiboksi; boksi voi olla esim. baaritiskin takana, josta viedään kuvajohto projektorille. Antenni- ja kaapeliverkoissa tarvitaan omantyyppisensä digiboksit.
Uusilla projektoreilla boksissa tulee olla digitaalinen HDMI-kuvalähtö parhaan kuvanlaadun takaamiseksi.
Teräväpiirtokelpoinen digiboksi on pitkäikäisempi hankinta kuin halvimmat perusboksit.


Mistä ravintolan TV-ääni ?

Projektorien oma äänentoisto ole riittävä ravintolakäyttöön. Kuvalähteiden äänet viedään tavallisesti erilliselle äänivahvistimelle tai mikseriin (sama laite, johon viedään musiikki-CD:n ääni), johon liitetään normaalit kaiuttimet. Vahvistimesta tulee valita kulloinkin käytössä oleva äänitulo.


HD-lähetykset ravintolassa ?
 
HDTV-eli teräväpiirto-TV-kuvassa on vanhaa (SD-)kuvaa suurempi tarkkuus, eli kuva on entistä terävämpi; varsinkin urheilukilpailut ovat tällöin hyvin näyttäviä kankaalla. Teräväpiirtokuvan näyttäminen vaatii videotykiltä vähintään 1280 x 720 pikselin tarkkuuden, nykyään useimmiten 1920 x 1080, sekä käytännössä digitaalisen HDMI-tulon; katso myös sivumme HDMI-kaapelit.
Varsinkin ns. Full HD, 1920 x 1080 pikselin tykkien kuvaa voidaan myös katsoa paljon aiempaa lähempää, eli kuvasta voidaan tehdä entistä suurempi, koska pienemmät pikselit eivät näy varsin läheltäkään katsoen; lisätietoja laajemmalla sivullamme FAQ kotiteatteri.
HD-lähetyksiä voi vastaanottaa HD-satelliittivirittimellä, HD-digiboksilla, sekä joissain kaapeliverkoissa; urheilukanavat ovat maksullisia.


Tarvitaanko projektorille TV-lupa ?

Projektori/viritin-yhdistelmä vastaa TV:tä, joten lupakäytäntö on sama kuin normaali-TV:llä. Pelkkä projektori ei tarvitse lupaa.


Satelliittiviritin / Canal + / maksukanavat ravintolassa ?

Satelliittiviritin voidaan kytkeä projektoriin digiboksin tapaan pitkällä kuvajohdolla. Maksullisten kanavien esitykseen tarvitaan ohjelmantarjoajan lupa; ravintoloille on usein olemassa oma taksansa, joka selviää ohjelmayhtiöstä.


Karaoke ?

Karaokesoitin (suuret LD-levyt tai pienet DVD-levyt) voidaan kytkeä em. laitteiden tapaan projektoriin, uusilla projektoreilla mieluimmin HDMI-liittimen kautta. Vanhat LD-kuvalevysoittimet voidaan liittää sovitinliittimellä. Usein soittimissa on enemmän kuin yksi kuvalähtö, eli kuva voidaan viedä sekä kankaalle, että televisioon. Levyjen näyttö julkisesti vaatii ohjelman oikeudenomistajan luvan.


Videotykin jatkuva 24/7 käyttö

Jotta projektori kestäisi jatkuvassa käytössä, olisi sen hyvä olla tähän suunniteltu. Mikäli käyttäjä ei satu olemaan onnekas, keskivertolaite jää usein 24/7-käytössä lyhytikäiseksi; varsinkaan pienet, siirrettävät laitteet eivät usein pitkään kestä jatkuvaa käyttöä.
Tarjoamme useita jatkuvaan käyttöön hyväksyttyjä malleja, esim. EIKI LC-X85 ja Mitsubishi XD8100U.

LCD-paneelien värit muuttuvat/haalistuvat runsaassa käytössä, mikropeiliprojektorien DLP-paneelit pysyvät muuttumattomina pitkään.


Videokuva näyteikkunassa / julkisella paikalla

Videokuva voidaan projisoida helposti myös esim. näyteikkunaan, käyttäen ikkunaan liimattavaa Screen Line Glue-It Front-valkokangasta, tai taustaprojisiokangasta. Esim. Da-Lite Holo Screen on juuri tähän käyttöön suunniteltu, levymäinen pinta on saatavissa myös suurina kokoina, ja kirkkaus on hyvä. Etupuolelta projisoiden dnp Supernova Infinity on hyvä valinta, pinta vähentää hajavalon vaikutusta, harmaa valkokangas parantaa myös mustan tasoa, jos hajavalon määrä on suuri.
Projektorin sijoituspaikan lämpötila ei saa laskea lähelle 0 astetta.
Toistuva mainos tms. videoleike on helppoa ja halpaa toteuttaa DVD-soittimella, jossa on tietyn kohdan, tai koko levyn toisto.

Näyteikkunaan projisoitaessa on usein tarpeen käyttää tavallista lyhyemmän heittoetäisyyden projektoria; tarjoamme useita malleja, kuten Eiki LC-WS250, 893 € sis. alv; Sanyo PDG-DWL2500 asennetaan aivan valkokankaan viereen. Ammattimalleihin on yleensä valittavissa sopivan heittoetäisyyden linssi. Aurinkoinen ikkuna vaatii suuritehoisen dataprojektorin, elävälle kuvalle videoprojektorin.


Projektorin sijoitus vaikeapääsyiseen paikkaan?

Mikäli videoprojektori asennetaan esim. niin korkealle, että tavanomainen lampun ja ilmansuodattimen vaihto on hankalaa, voidaan käyttää mallia, jossa nämä työt on automatisoitu. Tällöin huoltovälia voidaan pidentää; useissa Sanyon malleissa on automaattinen ilmansuodattimen vaihto.  Käytettäessä Sanyo PLC-WTC500AL:n kahta lamppua peräkkäin, lampun vaihtoväli voi olla jopa 6000 h, ja ilmansuodattimen vaihtoväli 10.000 h.
Usean lampun projektorien jatkuva toiminta on myös turvattua yhden lampun särkyessä.
Monissa DLP- eli mikropeiliprojektoreissa ei tarvita ilmansuodatinta.
Casion XJ-A-sarjan projektoreissa on lampun sijaan LED/laser-valolähde, jonka arvioitu kesto on n. 20.000 h, eli projektorin normaalin käyttöiän.
Sarja on lisäksi toteutettu DLP-tekniikalla, joten laitteet tarvitsevat harvoin huoltotoimenpiteitä.

Korkealle kattoon sijoitettaessa projektori voidaan laskea alas moottoroidulla hissillä, katso sivumme projektorihissi.
Jotkut projektorit, kuten EIKI LC-XL100, voidaan asentaa myös osoittamaan kattoon tai lattiaan. Projektorin asennus kyljelleen onnistuu monilla Barcon malleilla, kysy lisätietoja.Myynnistä poistuneet projektorimallit: Seleco SVP 350 PLUS:

Suosituin ravintolaprojektori, hyvin monet kappaleet ovat vielä käytössä niin kotona kuin ravintoloissakin. Puhdistuksen ohella tärkein huoltotoimenpide on 3-putkisena mallina kuvan kohdistus (valtuutetulla henkilöllä) aika ajoin; kuvanlaatu on heikko, mikäli kolme eriväristä kuvaa eivät ole päällekkäin. Kuva pitää kohdistaa, jos esim. valkoisessa tekstityksessä on punaiset reunat.

Kolmeputkisen CRT-projektorin kuva pitää säätää kokonaan uudelleen, mikäli laite siirretään uuteen paikkaan, uudelle etäisyydelle.
On tärkeää asentaa 3-putkinen projektori oikealle etäisyydelle, kuvakoon sähköinen säätö on tarkoitettu näillä malleilla vain hienosäätöön.
SVP 350 ei toimi teräväpiirtosignaaleilla, koska mallin suurin vaakataajuus on 16 kHz.
CRT-projektorit kestävät heikkolaatuisia (ja lomiteltuja) signaaleja paremmin kuin "modernit" näytöt, ja ovat edelleen hyvin käyttökelpoisia varsinkin TV-käytössä.


Mistä kaukosäädin vanhaan CRT-projektoriin ?

Toimitamme kaukosäätimiä esim. malleihin Seleco SVP 350, SVP 320, SVP 400, SVP 420, SVD 500, SVD 800, ja jopa aiemman mallisarjan Selecoon SVT 150 Q.
Asentajan kaukosäädin RC3000 on saatavissa, kuten myös malli RC3100 (voidaan käyttää myös RC3500:n tilalla).
Seleco käyttö- ja asennusoheet ovat myös edelleen saatavilla, kuten myös kattokiinnikkeet.


Linkkejä vanhojen projektorimallien sivuille:

Seleco SVP 350, Seleco SVP 400, Seleco SVD 500, Seleco SVD 800HD.
Sanyo PLC-XP51, Sanyo PLC-XP56, Sanyo PLC-XU48, Sanyo PLC-XU73, Sanyo PLC-XU86, SIM2 SDV 100, SIM2 Grand Cinema HT380, SIM2 Grand Cinema C3X 1080, Optoma HD20, Optoma HD20LV, Optoma HD800X, Optoma HD86, Mitsubishi HC3800, Mitsubishi HC5500, Mitsubishi HC6500, Mitsubishi HC6800, Mitsubishi HC4000, Optoma HD23, Optoma HD25, Optoma HD33, Sony VPL-HW30ES.
Pdf-esite: Barco LX-5, Sanyo PLC-XU105 ja PLC-XU115, Sanyo PLC-UF15, Sanyo PLC-UF15, Sanyo PDG-DWT50L, Sanyo PLC-XF71, Sanyo PDG-DXT10L, Sanyo PLV-WF20, Casio XJ-S42 - XJ-S47, Casio XJ-S52 - XJ-S57; Casio XJ-S38 ja XJ-S48 ovat myös poistuneet myynnistä.

Katso myös laajempi sivumme FAQ kotiteatteri.
videoprojektori teatterissa
Cinema Trading logoteksti
Kotisivu
Dataprojektori esityksiin
Videotykit kotiteatteriin
Videoprojektori ammattikäyttöön
Valkokangas suurvalikoimasta
Yhteystiedot
Ammattivideoprojektorit, julkinen viihde: Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olemme koonneet tälle sivulle vastauksia kysymyksiin aiheista ammattivideprojektorin valinta, käyttö, ja asennus.

Opastamme mielellämme projektoriasioissa, soita p. 02 538 7703, tai avaa sähköpostilomake tästä.
Toimitamme videoprojektorit edullisesti.
Copyright Cinema Trading 1997-2015
Valkokangas suurvalikoimasta
Kotiteatteriprojektorit
Ystävällinen ja nopea palvelu, kaikki tiedustelut